Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΗ...

Εισαγγελέας: Ο Άκης Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε κατ' εξακολούθηση
«Δεν θα επιτρέψει η ελληνική δικαιοσύνη να επιστρέψει το ακίνητο της Αρεοπαγίτου στη Βασιλική Σταμάτη», διαβεβαίωσε η κυρία Γεωργία Αδειλίνη
Εισαγγελέας: Ο Άκης Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε κατ' εξακολούθηση

Καταπέλτης ήταν η τακτική εισαγγελέας της έδρας του Τριμμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κυρία Γεωργία Αδειλίνη, κατά τη σημερινή - Τετάρτη - αγόρευσή της, επί της ενοχής του Άκη Τσοχατζόπουλου ως προς το σκέλος της δωροδοκίας.

Η κυρία Αδειλίνη χαρακτήρισε «πλήρως αποδεδειγμένη τη δωροδοκία του Άκη Τσοχατζόπουλου, από το άνοιγμα των λογαριασμών», του απέδωσε εξαρχής σύλληψη του σχεδίου για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω του real estate ενώ επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να παραβλεφθεί η πεποίθηση συγκατηγορουμένων του, όπως της Φρόσως Λαμπροπούλου, του Αστέριου Οικονομίδη, του Νίκου Καρατζά: "πίσω από τις εταιρείες, βρισκόταν ο πρώην υπουργός"».

«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αξιοποίησε πλήρως τις δυνατότητες που του έδινε το περιβάλλον - και το διάτρητο νομικό καθεστώς - της εποχής εκείνης, και ήλθε σε συνεννόηση με εκπροσώπους όπλων, πήρε χρήματα, πολλά χρήματα (...). Του ήταν αδιάφορο το γεγονός ότι τα χρήματα που θα του έδιναν οι μεγάλες εταιρείες θα μετακυλιονταν τελικά στο κόστος της προμήθειας, στους ώμους του κατάχρεου ελληνικού λαού», τόνισε η κυρία Αδειλινη.

«Από που προκύπτει αυτό;», διαμαρτυρήθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το εδώλιο.

Τον συνέφερε η υπεράσπιση του, φωνάζοντας «σιωπή!», χωρίς ωστόσο να επιτύχει και τη διακριτική στάση του στη συνέχεια, καθώς ο πρώην υπουργός παρενέβαινε, και διόρθωνε, καθ' όλη τη διάρκεια της εισαγγελικής αγόρευσης.

Η τακτική εισαγγελέας ανέλυσε πως μεθοδεύθηκαν οι μίζες μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων - έξω από κάθε κρατικό έλεγχο, υπό την αποκλειστική ευθύνη του ΥΕΘΑ - , μίλησε για τις μαρτυρίες περί «ποικιλώνυμων μεσαζόντων στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», ενώ επικαλέστηκε πολλές φορές τα λεγόμενα του Νικόλαου Ζήγρα.

«Τις μίζες τις εισέπραττε ο Νίκος Ζήγρας, για λογαριασμό του Άκη Τσοχατζόπουλου. Είναι αυτονόητο, ότι ούτε ο ίδιος ο Ζήγρας, ούτε οι off shore εταιρείες έχουν κάποια σχέση με τις συμβάσεις. Σχέση έχει ο Άκης Τσοχατζόπουλος», εκτίμησε η ίδια.

Εστιάζοντας στον ρόλο του Γιάννη Μπέλτσιου - ανθρώπου κλειδί στην υπόθεση των υποβρυχίων, συνδετικό κρίκο με Μιχάλη Ματαντό και Αλέξανδρο Αβατάγγελο, η ίδια συμπλήρωσε: «Δεν είχε σχέση παρά μόνον με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο Ζήγρας επιβεβαιώνεται. Μέσω του Μπέλτσιου διοχετεύθηκαν μίζες άγνωστου ύψους στον Άκη Τσοχατζόπουλο».

«Δεν σταματούσε μπροστά σε τίποτε η Ferrostaal (υποβρύχια)», είπε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή της η κυρία Αδειλινη.

Τα έγγραφα που βρέθηκαν στο γραφείο Τσοχατζόπουλου, αποδεικνύουν τη σχέση του πρώην υπουργό με τις off shore, εκτίμησε η κυρία Αδειλίνη. «Υπάρχει σαφής αναφορά σε ομάδα συνεργατών, ζητεί τη βοήθειά τους», τόνισε μεταξύ άλλων.

Και εθνική χροιά στην εισαγγελική τοποθέτηση

«Είναι άδικο για την Ελλάδα να είναι δακτυλοδεικτούμενη, ως χώρα στην οποία ανθεί η διαφθορά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η κυρία Αδειλίνη, δίδοντας παραδείγματα - όπως της Siemens και της Glaxo - διαφθοράς με διεθνή πλοκάμια.

Κατά την ανάλυση του σκεπτικού της, η εισαγγελέας άσκησε επίσης έντονη κριτική στον νομό περί ευθύνης υπουργών, μιλώντας για «πλέγμα ευνοϊκών ρυθμίσεων» για υπουργούς που τελούν αξιόποινες πράξεις, και τελικά «πρόκληση του κοινού περί δικαίου αισθήματος». Και κατέληξε, λίγη πριν διακόψει το δικαστήριο, ότι «ο Άκης Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε κατ' εξακολούθηση».

Τα ακίνητα και τα πρόσωπα

«Η Αρετή είχε άμεσο δόλο, όχι μόνον λόγω της συγγενικής σχέσης με τον πρώην υπουργό, αλλά και εξαιτίας της επαναληπτικής απόκτησης ακινήτων (Δεινοκράτους, Κεφαλληνίας 38 και Κεφαλληνίας 40), με μεθοδεύσεις, εικονικές συμβάσεις και χρήση παρένθετων προσώπων», επεσήμανε η εισαγγελέας για την κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου - κατά την συνέχιση της εισήγησής της μετά το διάλειμμα - τονίζοντας ωστόσο ότι τα στοιχεία για το ακίνητο της Καλλιθέας δεν είναι επιβαρυντικά. «Είμαστε απαλλακτικοί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν η Torcaso (πωλήτρια εταιρεία), αυτός ήταν ο μισθωτής, αυτός και η Nobilis (αγοράστρια εταιρεία)», είπε σε σχέση με το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η κυρία Αδειλίνη, επισημαίνοντας ότι προσκρούει στην κοινή λογική το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός πλήρωνε τις επισκευές χωρίς να είναι βέβαιη η αγορά του οικήματος.

Όταν, μάλιστα, η εισαγγελέας αναφέρθηκε στο ύψος των επισκευών (ένα εκατομμύριο ευρώ), ο Άκης Τσοχατζόπουλος φώναξε «λάθος!».

Η Βίκυ γνώριζε «τα πάντα»

«Δεν θα επιτρέψει η ελληνική δικαιοσύνη να επιστρέψει το ακίνητο της Αρεοπαγίτου στη Βασιλική Σταμάτη», διαβεβαίωσε η εισαγγελέας, εκτιμώντας ότι η σύζυγος Τσοχατζοπουλου γνώριζε «τα πάντα» για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του.

«Πως θέλει να μας πείσει ότι δεν είχε γνώση του πακτωλού χρημάτων που είχε στη διάθεση του ο σύζυγος της;», διερωτήθηκε η κυρία Αδειλίνη, θυμίζοντας «τα αγαθά πολυτελούς διαβίωσης», τον γάμο στο Παρίσι, το ταξίδι - σύμφωνα με τον Ζήγρα - με λίαρ τζετ σε θέρετρο της Σαρδηνίας.

Η κυρία Αδειλινη αναφέρθηκε δηκτικά στην απολογία της Βίκυς Σταμάτη, λέγοντας ότι δεν ήθελε να τη σχολιάσει, σεβόμενη την κατάσταση της υγείας της κατηγορούμενης: «Είπε ότι είναι μαχήτρια του φωτός. είναι βεβαίως δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να αυτοπροσδιορίζεται, είναι όμως αναγκαίο να έχει κανείς το γνώθι σεαυτόν».

Ανάλογη στάση επέδειξε και για τον αδελφό της Βίκυς Σταμάτη, Παναγιώτη, που επέβλεπε τις εργασίες ανακατασκευής του ακινήτου της Αρεοπαγίτου, κάνοντας λόγο περί «μεθόδευσης» προκειμένου να μείνει στο σκοτάδι το όνομα του Τσοχατζόπουλου.

Ο «αποκλειστικός» κατασκευαστής 

Η κυρία Αδειλίνη έκρινε επίσης «εξαιρετικά στενή τη συνεργασία» του Αστέριου Οικονομίδη (Arcon) με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο Οικονομίδης υπήρξε «αποκλειστικός κατασκευαστής», είπε σε σχέση με τα ακίνητα, ενώ εκτίμησε ότι γνώριζε την πηγή προέλευσης των χρημάτων του πρώην υπουργού.

«Το γεγονός ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος του έδωσε για ένα χρόνο το ακίνητο της Δεινοκρατους, δείχνει τον βαθμό εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του», επεσήμανε η εισαγγελέας, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία τους δεν σταμάτησε ούτε το 2004, όταν η δημοσιότητα ήταν πλέον αρνητική για τον πρώην υπουργό.

Ο "συμπαθής" Σαχπατζίδης

Ένα λάθος στο μικρό όνομα, Γιώργος, του επιχειρηματία Σαχπατζίδη, οδήγησε τη - συνήθως τυπική - κυρία Αδειλινη να κάνει σχόλιο επί προσωπικού: «συμπαθείς, πολλές φορές οι κατηγορούμενοι, αλλά υπεράνω όλων η αλήθεια», του είπε.

Όντως, δεν του χαρίστηκε στη συνέχεια, κρίνοντας ως ανεπαρκείς τις εξηγήσεις που έδωσε ο αποκαλούμενος και Σάχης της Κατερινης προς το δικαστήριο. «Δεν μπόρεσε να εξηγήσει ικανοποιητικά γιατί δεν ήλθε ο ίδιος σε επαφή - αυτός, ένας έμπειρος επιχειρηματίας - με τους ξένους επενδυτές, και περιορίστηκε στη μεσολάβηση Τσοχατζόπουλου», τόνισε η εισαγγελέας.

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση του για αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου